De weg naar jouw droombaan

De weg naar jouw droombaan

Veel mensen vinden op enig punt in hun leven wel uit wat ze graag willen doen qua werk. Vaak heeft dit te maken met een bepaalde interesse of een bepaalde passie. Maar je kan niet overal zomaar beginnen. Vaak heb je een opleiding nodig of een ander soort kwalificatie. In deze blog vertel ik hier meer over. Lees je mee?

Onbewust onbekwaam

Je begint namelijk, zoals dat heet, onbewust onbekwaam. Je kan bepaalde dingen nog niet en weet ook niet wat je nog niet kan. Hier komt al snel verandering in wanneer je informatie inwint over het werk wat je wil uitoefenen. Zodra je weet waar je interesse ligt, kun je hier dus mee beginnen. Op die manier leer je langzaam meer en kun je gaan kijken naar de stappen die je moet ondernemen om te komen waar je wilt zijn.

Bewust onbekwaam

Zo kom je bij het stukje ‘bewust onbekwaam’. Dit betekent dat je je bewust bent van de dingen die je nog niet kan en wel zou moeten kunnen voor het uitoefenen van een bepaald beroep. Wanneer je dit weet, ben je vaak ook bewust van de stappen die je moet zetten om vaardigheden te ontwikkelen of een kwalificatie in bezit te krijgen. Dit is vaak het punt waar mensen beginnen met het volgen van een opleiding. Het volgen van de opleiding zorgt ervoor dat ze bekwaam worden. Als je bijvoorbeeld graag voor KLM wilt werken zul je een assessment moet doorstaan. Een KLM assessment oefenen, valt onder het leer deel van dit proces en zorgt ervoor dat je dus van bewust onbekwaam naar bewust bekwaam gaat.

Bewust bekwaam

Door informatie op te doen en veel te blijven leren, word je vanzelf bekwaam. Wanneer je een diploma krijgt of een kwalificatie haalt, ben je zoals dat heet ‘bewust bekwaam’. Je hebt namelijk een bevestiging gekregen van je vaardigheden. Maar vergeet niet dat je vaak nog veel dingen kan leren, ook als je de basisvaardigheden in je zak hebt. Voor lastige beroepen moet je blijven oefenen. Zo kun je syllogismen oefenen.

Onbewust bekwaam

En voor je het weet ben je onbewust bekwaam, dit betekent dat je vaardigheden meer een gewoonte zijn geworden. Je bent niet meer bewust bezig met het leren. Je laat vaardigheden zien zonder dat je hier te veel over na moet denken. Je bent dus goed in iets geworden. Zonder dat je je er bewust van bent, voer je de taak die voor jou ligt uit.

Previous post Het kopen van een nieuwe auto: waar moet je op letten?
Next post De sieraden van Malu Voss zijn een lust voor het oog!