Stap jij ook over op elektrisch rijden?

Stap jij ook over op elektrisch rijden?

Is jouw auto toe aan vervanging? Dan vind je het misschien nog best lastig om een nieuwe auto uit te kiezen. Misschien ga je wel voor hetzelfde merk en model als waar je vol trots je eerste kilometers op de weg mee hebt gemaakt, en waarvan je inmiddels aan de manier van rijden bent gewend. Of kies je juist een totaal ander merk en model? En koop je dan een nieuwe auto of ga je voor een tweedehands exemplaar, of misschien toch leasen? Daarnaast wordt ook elektrisch rijden steeds groter. Het is duidelijk dat het kiezen van een nieuwe auto een groot aantal beslissingen met zich meebrengt. Omdat de mogelijkheden eindeloos zijn lees je in dit artikel meer over elektrisch rijden.

 

Wat is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden houdt simpelweg in dat je schoner, stiller en met minder CO2-uitstoot rijdt dan met rijden op benzine, diesel of gas. Een elektrische auto stoot namelijk 40% minder CO2 uit en heeft geen uitlaat waar fijnstof of stikstofoxiden uitkomen. Hiermee draagt het dus bij aan een betere luchtkwaliteit en een schoner land. Verschillende automerken zijn flink aan het investeren in elektrisch rijden waardoor de markt zich ontwikkeld. Er worden steeds betere elektrische auto’s gemaakt, zo gaan de accu’s langer mee en er staan door het land steeds meer laadpalen. Ook wordt het steeds betaalbaarder, toegankelijker en gebruiksvriendelijker.

 

Voor- en nadelen

Een van de grootste voordelen van elektrisch rijden zijn de lage energiekosten. Je betaalt namelijk gemiddeld nog geen vijf cent per kilometer. Je hoeft verder nooit meer naar een pompstation, je kunt je auto gewoon opladen bij een laadpaal in de buurt of een snellaadstation. Daarnaast betaal je geen wegenbelasting meer en is de auto goedkoper in onderhoud. De auto is muisstil en door elektrisch te rijden draag jij je steentje bij aan een schoner milieu. Omdat het elektrisch rijden nog relatief nieuw is, zijn er ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. De aanschafprijs is namelijk relatief hoog, ondanks dat er veel nieuwe modellen op de markt komen. Ook moet je bedenken wat je gaat doen als je geen laadpaal in de buurt hebt, aangezien je je auto dan (een stuk) verder moet parkeren. Tussendoor snel opladen bij een station kost toch wel minstens een half uur. Daarnaast komt de stilte van de auto’s de verkeersveiligheid niet ten goede.

 

Leasen of kopen

Door de investering die je in een elektrische auto moet doen, is het niet vreemd dat je je afvraagt hoe je de auto moet betalen. Als je geen flinke spaarpot hebt, dan kun je ervoor kiezen om de auto te gaan leasen. Je betaalt hierbij een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. Je kunt kiezen uit private lease, short lease of Financial lease. Kijk eens bij Nationale Autolease en kom erachter welk soort leasecontract het beste bij jou past.

Previous post Bedrijfsongeval gehad? Dít moet je doen.
Next post Hoe verzend u het best een product